BOCSI A KÉRDÉSÉRT, DE FERTŐZŐ VAGY?

Van néhány barátom, akiknek 3 gyermekük van, és mind 4 éves kor alatt. (Ők biztos jól átolvasták az Énekek Énekét!)

Időnként megtörténik, hogy az egyik megbetegszik, mondjuk nátha, vagy valami „hasas” dolog. ÉS teljesen életszerű, ha a másik elkapja… sőt előbb-utóbb elkapja a harmadik is… és néha még a szülőket is eléri… SŐT, ha bemegy dolgozni, akkor elkapja a kolléga is… hihetetlen, és őrület!

TEHÁT – a gyerek, akinél kezdődött, fertőző volt… és bárhogy is tett, sok emberen keresztül megtalálta az útját!

Van itt egy lecke számunkra…

Akár hiszed, akár nem – mindannyian fertőzők vagyunk… így, vagy úgy. Gondolj bele – vannak emberek, akikkel szeretsz együtt lenni… és vannak azok, akiket inkább elkerülnél jó messzire, minthogy beszélgess velük egy mondatot is!

Miért van ez?

Szerintem, túlnyomó részt a másik személy hozzáállása az oka… látod, mindannyian fertőzők vagyunk!

Szeretek pozitív emberekkel együtt lenni – akik megcsinálják a dolgokat, energiával, szenvedéllyel teltek. Emberek, akik „Csináljuk meg!” hozzáállásúak. Mint amikor az edzőteremben már nem bírod, fel akarod adni, és egyszer csak megszólal valaki: „Ne gyengézz! Meg tudod csinálni! Nyomjad!” És új erőre kapsz, és megcsinálod… persze rájössz, hogy a fickó nem neked mondta, hanem magának a tükörben… de nem számított, a szenvedélye önmaga iránt rám ragadt, és segített!

Emlékszem beszélgetésre emberekkel, akik úgy feltöltöttek energiával, lelkesedéssel, szenvedéllyel, hogy aludni alig bírtam, mert inspiráltak mélyen a lelkemben. Ilyen, amikor tűzben égő emberekkel töltesz időt! Mikor mesélnek arról, hogy Isten mit munkál az életükben, gyülekezetükben, mik történnek… és feltüzel… FERTŐZŐ.

Másrészről… negatív módon is lehet valaki fertőző. Hallottam, mesélték, hogy az elöljárói gyűlésük képes lenne a legnagyobb tüzet is kioltani, olyan hidegek. Ismertek ilyeneket? Tudjátok, azok, akiket megváltott Jézus, de úgy tűnik, hogy nagyon mérgesek miatta.

Őszinte leszek… ha tudom, elkerülöm a negatív embereket… muszáj! Miért? Mert fertőzők… és egy olyan versenypályán, amin futnom kell, nincs szükségem olyanokra, akik azt mondják, hogy nem tudom megcsinálni azt, amire Isten elhívott!

És itt van még valami… negatív ember negatív embereket keres magának. Megtalálják egymást. A víz mindig megtalálja az útját. Ami nagyon szerencsétlen, hogy egy ilyen negatív csoport rabul tud ejteni egy vezetőt, pásztort, mondván „Balázs, többeknek az a véleménye, hogy…” Most már megállítom itt a mondatot és megkérdezem, hányan vannak a „többeknek” és kik ők konkrétan, név szerint? Mert valódi embereknek van csak véleményük, név nélkülieknek nincs. Ha elutasítást kapok az információ megadására, akkor lezárom a beszélgetést, tudva, hogy egy negatív emberrel beszéltem. Egyszerűen nincs időm ezekre! 

Te milyen típusú személy vagy? Hogy tekintenek rád az emberek… pozitív, vagy negatív? Félig teli, vagy félig üres a pohár? Amit felfedeztem az évek során, hogy emberek a pozitív, megerősítő emberek körül szeretnek lenni… senki sem utálja azt hallani, hogy „Szép munka!” „Örülök, hogy együtt dolgozhatunk!” – és nem szeretnek olyanokkal lenni, akik darabokra tépik, lerombolják a másikat, hacsak nem közülük való.

Fertőző vagy – mit terjesztesz… és az jót tesz e a körülötted lévő embereknek?

 

Többek között erről is szó lesz majd a Tágas Tér konferencián, április 24-én. Jegyek kaphatóak itt:

Tágas Tér Konferencia napijegy